Wednesday 16 May 2007

Απεργία δημοσιογράφων? Μπορώ να έχω μία και αύριο?

Σπανίως βλέπω ταινίες στην τηλεόραση. Για τους προφανείς λόγους: οι ενοχλητικές διακοπές για διαφημίσεις και όχι μόνο, ο δεσμευτικός (μόνο για τους τηλεθεατές) χρόνος των προβολών και οι πρώτες πρωινές (sic) ώρες στις οποίες συνήθως εξορίζονται οι καλύτερες ταινίες. Από την άλλη όμως εδώ και πολλά χρόνια παρακολουθώ με μεγάλη προσοχή τα εβδομαδιαία προγράμματα της TV και προγραμματίζω να γράψω στο βίντεο (παλαιολιθικός όπως πάντα, να δω πότε θα πάρω ένα DVD-Recorder...) όποια ταινία με ενδιαφέρει.

Για σήμερα σύμφωνα με το πρόγραμμα η ετ1 υποτίθεται ότι είχε προγραμματήσει την ταινία του Δήμου Αβδελιώδη "Η Νίκη της Σαμοθράκης" που δεν έχω δει και η Νετ θα έβαζε το αγαπημένο και όχι τόσο πολυ-ιδωμένο "Junior Bonner" με τον ανεπανάληπτο Steve McQ.
Περιττό να πω ότι αυτό το πρόγραμμα τινάχτηκε στον αέρα από την απεργία των δημοσιογράφων. Ουδέν κακό αμιγές καλού όμως. Αντί για την ταινία του Αβδελιώδη εμφανίστηκαν εντελώς αναπάντεχα στην μικρή μου, από κάθε άποψη, οθόνη διαδοχικά δύο από τις αγαπημένες μου ταινίες: πρώτα η "Rebecca" (1940) του Alfred Hitchcock με τον Laurence Olivier, την Joan Fontaine και φυσικά την Judith Anderson στο ρόλο της μοχθηρής Mrs. Danvers κι αμέσως μετά η απίστευτη ταινία (όσες φορές κι αν τη δω δεν είναι αρκετές) του Jean Luc Godard, "Pierrot Le Fou" (1965) με τον Jean Paul Belmondo (φυσικά!) και την Anna Karina (φυσικά!).

Κι εγώ δεν θυμάμαι αν έχει ξανατύχει να προβληθούν στην ελληνική τηλεόραση σε ώρες υψηλής θεαματικότητας δύο ταινίες τέτοιου βεληνεκούς. Δεν ξέρω πόσοι τελικά τις παρακολούθησαν, αλλά ξέρω πολύ καλά ότι εγώ το καταφχαριστήθηκα. Και γι' αυτό λέω, με αρκετή δόση κακεντρέχειας είν' η αλήθεια, ότι εάν είναι να προβάλλονται τέτοιες ταινίες, σε τέτοιες ανθρώπινες ώρες, θα ήταν πολύ ευχάριστο εάν οι δημοσιογράφοι αποφάσιζαν να συνεχίσουν την αποχή τους και πέρα των καθορισμένων απεργιών και να μας αδειάσουν τη γωνιά μια και καλή απ' την τηλεόραση. Πιστεύω ότι πολύς κόσμος θα το απολάμβανε το ίδιο με μένα!

Υ.Γ. Ξενέρωσα λίγο που δεν προβλήθηκε το "Junior Bonner" (ανάθεμα κι αν κατάλαβα γιατί), αλλά ας μην είμαστε αχάριστοι. Έτσι κι αλλιώς είχα αποφασίσει αργά ή γρήγορα να το παραγγείλω σε DVD...

9 comments:

zubizabata said...

Thnx για τις ευχές man. Ανταποδίδω την επίσκεψη και ναι ΠΑΝΤΑ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ

mpoukatsas said...

Nα συμφωνήσω και εγώ, αν και έχω σταματήσει πλέον να βλέπω ταινίες στην τηλεόραση, κυρίως λόγω των ενοχλητικών διακοπών. Δεν κάνουν καμία εβδομαδιαία απεργία να ξελαμπικάρει λιγάκι ο τόπος;

ion said...

Κάτι τηλεπρεζόνια μαγνητοσκόπησαν παλιότερα δελτία ειδήσεων, για να 'χουν να βλέπουν ;)

Seven Film Gallery said...

εισαι δικη μας... δεν περνας κι απο μας να τα πουμε live?
Κερναμε μπυρα απο το Extrabland που ειναι απέναντι μας....

frank barrell said...

@zubizabata, καλώς ήρθες!

@mpoukatsas, συμφωνώ για τις ενοχλητικές διακοπές αλλά υπάρχει και το βίντεο. Συν το ότι καμιά φορά παίζονται ταινίες που μπορεί να έχουν διαφύγει της προσοχής μας. Π.χ. Πρόσφατα έπαιξε η ετ1, το "Portrait of Jennie" του W. Dieterle κι έμεινα μ' ανοιχτό το στόμα...

@ion, καλά έκαναν οι άνθρωποι. Εξάλλου έτσι όπως είναι οι "ειδήσεις" στην τηλεόραση η επικαιρότητα έχει δευτερεύουσα σημασία. Σημασία έχουν τα πρόσωπα και το σόου. Χάρισμά τους...

@sfg, στην, ομολογουμένως θελκτική, πρότασή σας θα ανταποκριθώ ευχαρίστως μετά το πέρας της εξεταστικής που με βρίσκει στο όμορφο νησί της Λέσβου. Μέχρι τότε θα σας επισκέπτομαι διαδικτυακά.
(το θηλυκό δεν το πολυκατάλαβα, αλλά τέςπα...)

ΠΑΝΟΣ said...

Εγώ χαμπάρι δεν πήρα τι έπαιξε, το διαβάζω εδώ, όπως το είχα διαβάσει στο blog του zubizabata λίγο νωρίτερα. Απλώς εύχομαι να παιχτεί κάποια στιγμή ο Πέκινπα που χάσαμε.
Φρανκ, το Πόρτρετ οφ Τζένι δεν ήταν ταινιάρα;;;

Kallitexnes said...

Frank Barrel δεν θα μοπορούσα να συμφωνίσω περισσότερο με τον τίτλο του post σου.

-Γιώργος

frank barrell said...

@Πάνοσ, τo Portrait Of Jennie είναι καταπληκτική ταινία! Το είδα ανυποψίαστος, χωρίς να ξέρω τίποτε για αυτό από πριν, και με χτύπησε κατακέφαλα!
Τώρα για το πότε θα προβληθεί το Junior Bonner, άγνωσται αι βουλαί της κρατικής. Σε κάποια άλλη απεργία ίσως... :Ρ

@Γιώργο νά'σαι καλά. Καλώς ήρθες!

ΠΑΝΟΣ said...

Χμμμ, ελπίζω να μην αργήσει και αυτή τη φορά να με βρει εντός οικίας, χεχε. Καλό βράδυ!